Gdje kupiti

Proizvodi su dostupni u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama u Hrvatskoj.

Prirodni načini za ublažavanje kašlja

Prirodni načini za ublažavanje kašlja

Kašalj je često neumoran i može vas mučiti danima, tjednima, pa i mjesecima. Kad otkrijete uzrok, lijekovi protiv kašlja najbolji su način za rješavanje ove tegobe, ali pored njih, dobro je uključiti i prirodne alternative koje pomažu u ublažavanju kašlja.

Hidracija organizma

Uzimanje dovoljno tekućine dok kašljete ili ste prehlađeni pomoći će vašem tijelu da funkcionira na najbolji mogući način. Najbolje je piti vodu sobne temperature jer može pomoći u ublažavanju kašlja te curenja iz nosa. Tople tekućine, poput biljnog čaja, također mogu pomoći u ublažavanju drugih simptoma prehlade, uključujući grlobolju, blagu zimicu i blagi umor. Kofein i alkohol uzrokuju dehidraciju i trebate ih izbjegavati kada imate produktivni kašalj. Također biste trebali biti svjesni da konzumacija mlijeka i drugih mliječnih proizvoda može učiniti sluz gušćom, zbog čega ju je teže iskašljavati.

List bršljana

Kad pomislite na list bršljana vjerojatno zamišljate drveće i kuće prekrivene bršljanom, a ne na nešto što bi moglo pomoći u ublažavanju kašlja. Jeste li znali da se ekstrakt iz lišća ove biljke koristi u lijekovima protiv kašlja? Sastojci iz lista bršljana olakšavaju iskašljavanje, a kod produktivnog kašlja možete potražiti proizvode koji dodatno razrjeđuju sluz.

Biljni čaj

Topla šalica čaja bez kofeina prije spavanja izvrstan je način da se, unatoč kašlju, pokušate uspavati. Tople tekućine mogu pomoći u čišćenju dišnih puteva, što omogućava lakše disanje tijekom spavanja. Dodajte malo meda i limuna u svoj čaj - imat će odličan okus, a uz to pomoći će i kod čišćenja sluzi.

Vodena para

Kada ste prehlađeni, toplo tuširanje vodenom parom opušta mišiće i ostavlja ugodan osjećaj na tijelu, a može pomoći i u borbi s produktivnim kašljem. Topli i vlažni zrak ublažava produktivni kašalj tako što otpušta sluz te tako olakšava iskašljavanje. Alternativni način za iskorištavanje prednosti pare je parna inhalacija. Napunite posudu vrućom vodom, nagnite se nad nju te stavite kuhinjski ručnik preko glave kako biste zadržali paru. Udišite paru 5 minuta, ali pazite da napravite pauzu ako vam je prevruće. Dodajte malo ulja eukaliptusa u vodu kako biste očistili začepljen nos.

Timijan

Timijan je biljni sastojak koji se, uz list bršljana, tradicionalno koristi za ublažavanje kašlja i blagog bronhitisa. Listovi timijana sadrže flavonoide, spojeve koji smanjuju upalu i smiruju grlo koje boli zbog kašlja. Skuhajte čaj od majčine dušice tako da u vruću vodu dodate dvije žličice svježeg ili sušenog timijana, pustite da stoji 10 minuta, a zatim procijedite. Pričekajte da se ohladi i uživajte!

Ananas

Možda ćete se iznenaditi kad vidite ovo voće na popisu namirnica koje pomažu u borbi protiv kašlja, no ananas u svom plodu i stabljici sadrži enzim bromelain, koji može pomoći i kod suhog i kod produktivnog kašlja. Popijte čašu svježeg soka od ananasa uz doručak ili pojedite krišku ananasa kao međuobrok ili nakon večere. Napravite ukusan smoothie od svježih komadića ananasa, svježe cijeđenog limuna i svježih listova mente - okus je odličan, a pomoći će i smanjiti kašalj.

Ovlaživači zraka

Vlažnost zraka oko vas može utjecati na produktivni kašalj, a stručnjaci preporučuju razinu vlažnosti od 40% do 50%. Previše suh zrak može pogoršati kašalj, ali previše vlažan zrak može privući grinje i plijesan u vaš dom. Oboje može izazvati alergije i peludnu groznicu te pojačati kašalj i druge simptome. Razmislite o korištenju ovlaživača zraka u spavaćoj sobi koji će vam pomoći da se dobro naspavate ako kašljete i patite od alergija.

Spavanje na boku i na povišenom

Kada vas kašalj sprječava da se dobro naspavate, dobar savjet je promijeniti položaj spavanja. Spavajte na boku i na povišenom, a to možete učiniti tako da spavate na dodatnom jastuku ili podignete madrac u području glave. To će vam pomoći u smanjenju nakupljanja sluzi u grlu dok spavate, a pomoći će vam i da spriječite dolazak nadražujuće želučane kiseline u grlo tijekom spavanja.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte
svog liječnika ili ljekarnika.

Stranice

Informacije

 • Naziv: STADA d.o.o.
 • Adresa: HERCEGOVAČKA 14
 • Država: HRVATSKA
 • Pošta: 10000 ZAGREB
 • Kontakt:
  • E-mail: hrinfo@stada.com
  • Telefon: +385 1 3764 111
 • OIB: 63608791724
 • Matični broj: 01751344
 • MBS: 080467260
 • Banka:
  • IBAN: HR10 23600001101912527
  • BIC/SWIFT: ZABAHR2X
  • Banka: ZAGREBAČKA BANKA d.d. Zagreb

Kontakt

Datum zadnje izmjene: lipanj 2022.

© 2024 - Sva prava pridržana STADA - Bisolvon